Les darreres setmanes la Conselleria de Gabriel Company fumiga, amb avionetes i helicòpters, fins a 28.000 hectàrees de les illes amb un potent insecticida. La substància usada és el diflubenzuron, un compost comercialitzat amb el nom de Dimilín oleoso B. L’objectiu, diu el Govern, és matar cuca o eruga de pi (processionària). Felanitx és un dels pobles més afectats per aquesta fumigació massiva. El pla de Company preveu fumigar més de 1.500 hectàrees del municipi. El Bloc per Felanitx s’hi oposa frontalment i aquí en teniu 10 raons.

1. INJUSTIFICABLE.
No hi ha justificació tècnica sòlida per fer aquestes fumigacions. El Govern incompleix el seu propi pla contra la cuca de pi, que desaconsella usar aquest producte si n’hi ha d’alternatius. Els tècnics de la conselleria proposen alternatives de baix impacte. Company però, no escolta ningú, i manà fer un informe a mida per justificar l’operació.

2. CONTRARI A LA SALUT
Hi ha dubtes dels efectes del dimilin sobre la salut humana a llarg plaç. Sols per això no s’hauria d’aplicar, pel simple principi de precaució. Hi ha investigacions científiques que asseguren que un percentatge de població pot veure’s afectada a curt plaç, especialment les persones amb “sensibilitat química múltiple”, una malaltia cada cop més estesa. Aquests dies, una persona de Santanyí ha hagut de ser atesa al PAC després de ser esquitxada per una avioneta (DM, 18 octubre).

3. AFECTACIÓ A CULTIUS ECOLÒGICS
A Mallorca hi ha més de 700 productors d’agricultura ecològica que gestionen prop de 22.000 hectàrees. A aquestes finques no s’hi poden aplicar productes no autoritzats, ni molt manco insecticides. Idò bé, Company fumiga (diuen que per error) finques inscrites en producció ecològica. Lluny d’aturar-se i rectificar els plànols, han continuat. La mala imatge del producte agrari de Mallorca s’escampa, gràcies conseller “pàges”!.

4. CARÍSSIM
L’operació dimilín, té un cost proper als 2 milions d’euros. Ja sabem que vostè, amable lector, els invertiria en altres coses més necessàries. Nosaltres també.

5. PROHIBIT A DIVERSOS PAÏSOS.
A França per exemple, està prohibit l’ús de diflubenzuron i probablement la UE el prohibirà definitivament en 1 o 2 anys. Això és així per mor de l’acumulació d’investigacions que constaten els afectes negatius d’aquest producte sobre el medi i les persones.

6. IL·LEGAL
A molts de països la fumigació amb avions (inclòs l’estat espanyol) està prohibida. Company però, ha mogut cel i terra perquè el ministeri concedeixi una autorització especial. Si vostè està pendent d’una prova mèdica, comprovarà que el temps es fa etern. Ara, per asfaltar i esquitxar el Govern fa una viada.

7. INEFICAÇ.
Aquesta espècie va arribar a Mallorca el 1942 per quedar. S’enterra a la primavera i emergeix en forma de papallona a finals d’estiu. Bona part de les erugues però, romanen enterrades més temps, fins a 6 anys. Un mecanisme natural de l’espècie per assegurar la població. Tota aquesta cuca, esquivarà el dimilín. Quan emergeixin, a la tardor de 2015 o més endavant, el PP ja no governarà la comunitat. Trobaran un món milllor.

8. AFECTACIÓ SOBRE ABELLES
El diflubenzuron és un inhibidor del creixement dels insectes. Aquest producte no és gens selectiu i pot afectar a tota casta d’insectes que s’alimentin dins les zones esquitxades. Tot i que el fabricant ho nega, hi ha estudis que demostren afectació sobre les abelles, indispensables per la pol·linització de molts cultius a Mallorca, per exemple l’ametller. No cal dir que els productors de mel, professionals o afeccionats, estan molt preocupants per aquest impacte.

9. OPERACIÓ FOSCA.
Si per aplicar dimilín s’ha de sol·licitar una autorització escepcional del ministeri, té l’oposició de bona part de la gent, els serveis jurídics de la conselleria dubten de la seva legalitat, té afectacions sobre els sistemes naturals, sobre persones sensibles, i a més és car, quins són els motius que impulsen a Company a aplicar-ho? En sabrem, qualque dia, les motivacions.

10. El motiu nº 10 per dir NO al dimilín, el deixam pel lector, perquè segur que en trobarà encara més.

Bloc per Felanitx Agricultura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *