Ja feia temps que el debat sobre el referèndum a Catalunya havia superat els límits del debat sobre el sí o el no a la independència, fins i tot els límits del debat sobre el dret a decidir. Diumenge dia 1 d’octubre es va confirmar: l’actuació policial va situar de ple la qüestió en el terreny dels principis democràtics i dels drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides. Uns principis democràtics i uns drets fonamentals que l’Estat espanyol va dinamitar i que milions de ciutadans varen fer valer amb decisió, coratge i imaginació. Això és el que estava en joc durant les càrregues policials, això és el que defensaven milers i milers de persones en els punts de votació.

Aquests dies hi ha incomptables anàlisis de la situació creada i sobre el que pot passar en els propers dies i mesos. De moment, des d’aquesta columna habitualment de política local el Bloc per Felanitx vol expressar:

Primer, el suport a les víctimes de la repressió policial a Catalunya amb el desig d’una ràpida recuperació. Així mateix, el suport al civisme i la solidaritat de la ciutadania catalana.
Segon, el Bloc per Felanitx condemna sense ambigüitats la reacció desmesurada de l’Estat, a través de la policia nacional i la guàrdia civil, i l’ús de la violència contra la ciutadania el passat dia 1 d’octubre a Catalunya. En una suposada defensa de l’article 2 de la Constitució espanyola, el que parla de la unitat d’Espanya, l’Estat va esmicolar tots els articles que van del 10 al 38 de la mateixa Constitució, els quals parlen dels drets i deures fonamentals. Resultat: una imposició violenta de la unitat franquista d’Espanya.

I tercer, el Bloc per Felanitx reclama que el Govern de l’Estat i els partits que s’han oposat a la celebració d’un referèndum pactat a Catalunya reconeguin la legitimitat de l’amplíssim, pacífic i tenaç moviment en favor del dret a decidir com a primera passa per poder iniciar un diàleg constructiu que eviti mals majors i pugui ser la base d’una solució acordada pacíficament. El mateix principi democràtic que fa reconèixer la legitimitat dels que surten al carrer a diverses parts del món s’ha d’aplicar també en el cas de Catalunya.

Bloc per Felanitx General

Un comentari

  1. Som català, resident as port i fent feina també a felanitx. Efectivament, es govern espaÑol m’ha tret anys de sobre fent-me recordar sa patètica darrrera època de Franco, quan jo era estudiant universitari. Afusellaments de Burgos, etc. L’us de sa força i de sa violència contra gent pacífica és sa política de sa por, que es complementa amb es pànic econòmic per sa fugida de ses empreses. Aquesta és sa política de qui jo té arguments. Com es masclistes: “la maté porque era mía”. Com a català, agraesc molt es comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *