El passat dissabte dia 22, convocats per Més, tècnics, regidors i representants de col·lectius d’un total de 17 municipis es reuniren a Sóller per tractar el tema de la massificació de les festes populars, com el cas del dia de Sant Agustí a Felanitx. El regidor de Festes de l’Ajuntament de Felanitx, Pere Cler, hi va assistir.

L’abús de l’alcohol, la disminució en l’edat dels joves que s’inicien en el seu consum, la brutícia generada i la desvirtuació de les tradicions són els principals problemes amb els quals es troben molts de municipis. El sensacionalisme d’alguns mitjans de comunicació que, de casos excepcionals, en fan norma general acaba per crear alarma social i no ajuda a afrontar el problema d’una forma racional.
Fins ara cada municipi ha actuat de forma individual, depenent de la seva singularitat (ubicació, tipus de festa, tradicions, horari, etc), encara que es repeteixen els problemes i moltes de les mesures adoptades pels ajuntaments: control d’accessos als nuclis urbans, limitar aglomeracions a zones més sensibles, urinaris portàtils, neteges especials, etc… Durant la reunió es varen posar en comú les distintes experiències, analitzant i comparant els seus resultats.

Tothom té clar que la majoria de mesures sols intenten minimitzar les conseqüències que generen aquestes massificacions de la festa, de manera que s’arriba a la conclusió que s’ha de treballar també en la causa del problema, dins la seva vessant social i educativa. En aquest cas, l’educació i la sensibilització entre els més joves és fonamental, així com crear altres formes d’oci que els suposi una alternativa. Els resultats d’aquestes accions preventives sols es veuen a llarg termini i cal la complicitat de joves i adults, de famílies, escoles i administració.

Des del Bloc per Felanitx reconeixem que la massificació del dia de Sant Agustí suposa un problema de renou i brutícia per la acció d’alguns pocs incívics, i que podria morir d’èxit si un dia hi hagués algun problema o incident seriós. El triomf d’una festa nascuda des del poble sense la intervenció d’una administració organitzadora pot convertir-se en derrota si no s’adopten, ara sí des de l’administració local, però també des dels bars organitzadors de festes al carrer i les penyes, mesures especials de neteja, de prevenció d’incidents, de control del botellot, d’atenció a emergències, de mobilitat, etc., sense desatendre la tasca d’educació social d’efectes més a la llarga. Hi feim feina.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *