Dimarts dia 28, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Felanitx va aprovar els documents pertinents per licitar la neteja i la recollida selectiva de residus. El diagnòstic és senzill i àmpliament compartit: es evident que els serveis municipals actuals, propis i contractats, no són suficients per garantir la neteja de les zones urbanes del municipi i que, a més, Felanitx està en el darrer vagó pel que fa a recollida selectiva de residus. Hi ha altres factors, és clar, com són l’incivisme o la falta d’informació, però avui no toca parlar-ne.

L’Ajuntament vol contractar cinc serveis en una sola licitació: en primer lloc, la recollida dels contenidors de recollida selectiva a tot el municipi, millorant el servei i augmentant la freqüència actuals, sobretot a l’estiu; en segon lloc, la recollida porta a porta de paper-cartró, vidre i envasos a bars, restaurants, hotels, etc de tots els nuclis; en tercer lloc, la neteja diària de les àrees d’aportació (zones de contenidors) de tot el municipi; en quart lloc, la recollida dels mobles i altres residus voluminosos que els incívics deixen a qualsevol lloc del terme, ja sigui dins zona urbana o rural, al costat dels contenidors o a qualsevol cantonada; i la neteja de carrers, places i espais públics dels dos nuclis més extensos i poblats del municipi, Felanitx i Portocolom. La neteja de S’Horta, Cas Concos i Cala Ferrera seguiria a càrrec de la brigada municipal, la qual podria dedicar-hi més mitjans humans i materials.

El preu de sortida de la licitació és de 487.000 euros anuals (IVA inclòs) i la durada del contracte és de 4 anys, ampliable a 6, de manera que coincideixi en el temps amb l’actual contracte de recollida de residus municipals. Es tracta d’una aposta molt forta de l’actual equip de govern per millorar la neteja del municipi i les condicions de la recollida selectiva, assumida només fa 9 mesos per l’Ajuntament. Es la partida pressupostària de neteja més alta que s’ha plantejat mai a la Sala. En uns mesos, acabat el procés de licitació, hi haurà operaris i maquinària de neteja als carrers cada dia laborable. Sense comptar ara altres iniciatives, com per exemple l’acció policial o una campanya de sensibilització, entenem que aquest augment de recursos hauria de suposar un canvi notable en l’aspecte dels nostres carrers i places.

L’externalització de serveis no és exactament la política preferida del Bloc per Felanitx, però les actuals regles del joc de la contractació municipal i, en general, de la gestió de tot allò públic obliguen a recórrer-hi. Per fer-ho amb mitjans estrictament públics, haurien de passar anys per poder disposar dels equips humans necessaris. I la situació demana intervenir urgentment!

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *