Que les festes de Sant Agustí, en línies generals, han estat un èxit de tot el poble, és innegable.

L’assistència a les verbenes ha estat més que notable, feia anys que al Parc Municipal no hi havia tanta gent en el conjunt de les revetles. I aquest èxit té, per al Bloc, una doble importància: primer, perquè fa molts anys el Bloc, estant a l’oposició, va proposar que les verbenes fossin de franc i aquest és el model que s’ha anat desenvolupant. I segon, perquè de l’ajustat pressupost d’enguany, per altra banda similar al d’anys passats, de 140.000€ (actuacions, equipament tècnic i seguretat) encara hi ha hagut algun estalvi i no s’ha esgotat la partida. Recordam que la regidoria de Festes va realitzar una enquesta per tal de conèixer de ben aprop l’opinió dels felanitxers, la qual, amb la mesura de les possibilitats, s’ha tengut en compte. Tal vegada no s’ha pogut abraçar tot el ventall de tendències musicals, però les que hi ha hagut, han atret molta gent. Seguirem pel mateix camí de festes populars i a preus ajustats.

Les festes no són sols les verbenes: la resta d’actes culturals i festius també han gaudit d’una alta participació, començant pel dia del pregó i per la Nixt de l’Art i seguint per cada una de les activitats.

Menció a part mereix el dia de Sant Agustí. El matí va transcórrer amb normalitat, amb el pregó del Cosso a l’Arraval, la ballada dels Cavallets i gegants, el pal·li al Convent, el tragí de les distintes penyes o grups dels felanitxers, la trobada d’autoritats, penyes i Cavallets a l’Ajuntament i els dinars multitudinaris a diversos indrets.

En canvi, l’horabaixa del dia de Sant Agustí reclama un comentari a part. Aquests darrers anys hem vist com l’afluència de gent d’altres municipis a la nostra festa ha augmentat exponencialment per assistir a les festes que organitzen diversos bars de Felanitx. Enguany, eren desenes els autocars de gent jove venguda d’altres pobles. Tot i que tant enguany com l’any passat l’Ajuntament ha pres mesures amb la incorporació de banys públics (62 unitats) i amb un reforç sobre el dispositiu ja de per si especial de neteja (uns 8.000 euros), l’afluència va ser tan massiva que tot era insuficient. A més, una multitud així és terreny abonat per a l’incivisme d’uns quants.

La pregunta és si aquest model de festa que tenim el dia de Sant Agustí a l’horabaixa és el que volem perpetuar de cara al futur. Volem que alguns bars de Felanitx organitzin aquestes festes multitudinàries, amb conseqüències de massificació i de botellot incontrolat? Hem d’aturar la iniciativa privada i deixar-ho tot en mans de la iniciativa pública? Sens dubte molta gent s’ho va passar d’allò més bé, sobretot joves, però els efectes de la festa generen dubtes raonables. Són molts els veïns que se senten perjudicats.

Tenim, a petita escala, l’exemple del sopar a penyes. Una festa popular on les famílies anaven a sopar tranquil·lament i que des de fa un grapat d’anys s’ha convertit en un botellot a vorera de mar, desvirtuant el sentit inicial de la festa.

Durant els propers mesos haurem de parlar amb restauradors, associacions, joves i altres col·lectius i, si convé, redefinir el dia de Sant Agustí.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *