Una de les exigències ciutadanes als seus representants polítics que més s’ha accentuat en els darrers temps és la participació ciutadana. Al marge de l’acció de votar cada vegada que se celebren eleccions, la crisi econòmica i política dels darrers anys ha fet que la ciutadania conscient demani fórmules de participació directes en les decisions polítiques i en general una nova relació entre representants i representats, més estreta i més habitual, en definitiva més democrática.

El pacte que signaren Bloc, PSOE i PI ara fa tres mesos inclou algunes propostes de participació ciutadana per al municipi de Felanitx. Passat l’estiu i les festes, és el moment de començar a desenvolupar aquest punt programàtic. La Plenària que dilluns dia 14 tendrà lloc a la Sala presenta dues novetats a l’ordre del dia: en primer lloc, dos regidors de l’equip de govern exposaran el més rellevant de les seves respectives àrees de gestió: diagnòstic, aspectes que més ocupen i preocupen i també objectius de futur. Aquesta exposició s’anirà repetint a les properes Plenàries fins que tots els regidors hagin parlat de les seves àrees.

En les passades legislatures, els regidors de l’equip de govern mantenien un silenci sepulcral a les Plenàries, gairebé ni tan sols contestaven les preguntes formulades pels grups de l’oposició, ja que l’exbatle Tauler monopolitzava les respostes del PP, excepció feta del regidor Roig. Es una mesura de respecte al màxim òrgan de l’Ajuntament, la Plenària, una manera de discutir els grans temes entre tots en una reunió formal de la qual s’aixeca acta i una manera de facilitar la tasca controladora de l’oposició. Informació i transparència institucional són conceptes que van necessàriament associats a participació ciutadana.

En segon lloc, per a la Plenària de dilluns 14, el batle Joan Xamena ha demanat una intervenció a la Federació d’Associacions de Veïns de Felanitx. Es tracta de començar un procés de participació regular d’associacions i col·lectius a les sessions plenàries de l’Ajuntament, una mena de regidor 18. El o la portaveu del col·lectiu convidat parlarà lliurement sobre les qüestions municipals que consideri convenient. Així la veu de ciutadans organitzats arribarà directament a tots els grups polítics en el mateix format i en “seu parlamentària”.

Aquestes dues novetats no són les úniques propostes de participació ciutadana previstes per a l’actual legislatura. En els propers mesos, hi haurà altres iniciatives en el mateix sentit. Comencem, emperò, per inaugurar aquestes dins l’àmbit institucional, veure entre tots quin resultat donen i si cal  retocar-les i millorar-les, ja es farà.

El programa electoral del Bloc per Felanitx dóna molta importància a l’impuls de la participació ciutadana i a la seva traducció en propostes concretes. La introducció de noves maneres de fer política és un repte de futur de gran calat. Si el procés és dificultós o si exigeix molt de temps o si alguna proposta no dóna el resultat esperat, paciència. La democràcia del futur tendrà més elements de participació ciutadana directa o no serà.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *