Una de les decisions incloses en el pacte de governabilitat suscrit per Bloc, PSOE i PI que més ha cridat l’atenció als mitjans de comunicació ha estat la no assistència de la corporació municipal a actes religiosos. Fins ara s’havia seguit un costum preconstitucional i els regidors electes, juntament amb altres dirigents polítics assistien als oficis patronals dels nuclis de Felanitx com a “autoritats”, ocupant un lloc reservat als bancs de les esglésies o formant part de processons.

Què passarà a partir d’ara? Molt senzill. Les tradicions seguiran com sempre: els actes religiosos de tot el municipi se celebraran com sempre durant tot l’any, els actes religiosos associats a festes patronals seguiran com sempre (l’Ajuntament no decideix res en aquest àmbit, sinó que és la Parròquia), els patrons de cada nucli del municipi seran els de tota la vida, els Cavallets ballaran com sempre, gegants i caparrots ballaran com sempre, la resta de manifestacions de cultura popular associades al santoral seguiran com sempre (és a dir, així com decideixin els seus promotors), etc. De la processó de les barques al ball de les “esses” dins el Convent, passant per cada tradició de S’Horta o Cas Concos, seguiran com sempre.
On és la diferència? Molt senzill. La corporació municipal i altres autoritats (autonòmiques, guàrdia civil, etc) no assistiran als actes religiosos per la seva condició d’autoritats polítiques o policials. Si de cas, ho faran a títol individual sense seure a un lloc reservat, seuran com la resta d’assistents a l’acte religiós. Els regidors dels ajuntaments, els diputats autonòmics, els consellers o el capità d’un cos de seguretat ciutadana no ocupen el seu càrrec per la seva condició de creients, sinó per motius civils.

Des del Bloc per Felanitx entenem que és hora de superar aquest anacronisme, aquesta herència d’aire franquista, tal com ja fan molts municipis. Fins i tot per respecte a les persones que assisteixen a l’acte religiós com a creients, les quals veuen com uns no habituals a les celebracions religioses ocupen un lloc que no els correspon. Dins el temple, no hi ha més autoritat que la religiosa. Els feligresos són iguals.
Les festes patronals de tots els nuclis de Felanitx estan vinculades a la religió catòlica i així han de seguir. Compartim plenament l’orgull de les nostres festes i de les nostres tradicions, però a més hi afegim un respecte pels creients. Per això, introduïm una única variant: que els regidors electes i el que entenem per autoritats, en cas d’anar-hi, seran iguals que els altres assistents.
La pregunta ridícula és si els regidors assistiran a actes religiosos d’altres confessions com la musulmana o els testimonis de Jehova. Evidentment, no. Es un plantejament tan ridícul que no mereix cap més comentari.

Finalment, totes les autoritats que ho creguin oportú no defugiran el ja tradicional sotmetiment al Coso.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *