El Bloc per Felanitx s’adhereix a la reivindicació que la Plataforma Salvem Portocolom, juntament amb altres entitats, per que el far sigui públic i obert a tothom.

VOLEM EL FAR PÚBLIC I OBERT A TOTHOM

El far és l’edifici més emblemàtic del paisatge urbà i marítim de Portocolom. Es tracta d’un edifici de gran bellesa situat a un punt clau del port, sa punta de ses Crestes. El seu valor patrimonial, arquitectònic, cultural i natural està molt per damunt de càlculs monetaris. Hi ha coses que no tenen preu. Després de 152 anys d’història, el far és un símbol fixat a la retina de residents, estiuejants i visitants de Portocolom. El nom i la imatge de Portocolom van lligats al seu far. Des de molts de llocs del poble es veu el far i aquesta és la fotografia que no es pot alterar.

La tecnologia ha transformat l’ofici de faroler i els fars s’encenen i s’apaguen mitjançant sistemes automàtics. El far de Portocolom, emperò, és alguna cosa més que un instrument d’orientació i seguretat nàutiques. Molt més. Per això no és admissible que es privatitzi i es converteixi en un hotel per uns pocs privilegiats.

El far de Portocolom està en bon estat de conservació i actualment està habitat per una família de farolers, que s’encarrega del seu manteniment i també d’altres fars. Si en el futur ja no ha de ser així, aprofitem l’avinentesa per avançar (no per retrocedir) i fer-lo encara més públic: de públic restringit a públic obert i en lloc de tenir-lo enfora el podrem veure i sentir de més a prop. Les administracions gairebé mai pensen en els habitants del port, sovint només venen per privatitzar, fer concessions i recaptar doblers que se’n van i no tornen. L’Autoritat Portuària té molts de recursos, si en necessita més que gestioni millor el seu pressupost, però que no entregui el far al millor postor.

Per això demanam que el far de Portocolom continuï essent públic i estigui obert, que l’edificació sigui degudament conservada i protegida en el seu aspecte arquitectònic actual, i que faci un servei social i ciutadà. Si per això ha de generar ingressos propis per a la seva conservació, que així sigui. Hi ha mil idees. Museu de la mar, aula educativa, centre d’investigació… Les condicions són clares: ha de ser públic (i si genera ingressos han de ser públics) i ha de mantenir el seu caràcter sense elements estranys que prostitueixin la seva condició de referent.

Fa molts d’anys que es parla de la necessitat de fer més accessible el far, i que estigui obert per ser visitat, però mantenint la seva vocació pública, mai privatitzant-lo i fent-lo exclusiu perquè els gaudeixin un pocs. Molts de llocs costaners ja han estat víctimes d’excessos i errors passats. Cal preservar el far de Portocolom. Per això volem el far públic i obert a tothom!

far

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *