Mentre el PP de Felanitx cou les enèsimes Normes Subsidiàries xup-xup, xup-xup, continuam regint-nos per una normativa apedaçada de 1969. Al ritme que José Ramón Bauzá i Mariano Rajoy modifiquen lleis urbanístiques, emperò, les normes s’hauran de repastar cada mes, i així no les tendrem mai o no seran menjadores. Vius. Palma i Madrid impulsen una nova onada constructora que els geògrafs i arquitectes prest batiaran com el quart boom. Dins la depressió general n’hi ha de contents. La crisi serveix d’excusa per permetre el pitjor a qui més té. La Llei General Turística d'en Delgado, per exemple, deixa que els hotelers siguin també promotors immobiliaris i possibilita que tanquin milers de places d’hotel per reconvertir-les en apartaments. A Felanitx tenim 6.000 places turístiques. Allò que ara “sobra” a la vila són habitatges, molt més que  habitacions d’hotel. El Govern ho permet tot, fins al punt que es pot “dispensar” a grans projectes d’haver de complir els mínims requisits. No és possible fer aquell projecte? Passa pel nostre despatx i ho serà. Els qui tenen una vaqueria o un petit comerç i no els va bé han de tancar sense possibilitat de reconversió. El mes d’agost, la conselleria de turisme enviava una carta als ajuntaments perquè fessin arribar la llei (en anglès, alemany i rus) a qualsevol “inversor potencial”. Vengui a Mallorca a urbanitzar, feim descompte si el desastre és gros. La crisi, desfermada pels excessos immobiliaris, es farà eterna.
La Llei Company no queda enrere: desprotegeix més de 1.000 hectàrees, la majoria a vorera de mar, i permet noves urbanitzacions. També en legalitzarà més de 60 sense serveis mínims (aigua, clavegueram) que passen a considerar-se zones urbanes. A Felanitx tenim urbanitzacions que poden entrar dins aquesta tipologia. Company escup a la cara dels qui han fet les coses bé demanant llicència. Urbanisme del tercer món a cop de decret. L’ajuntament esperava centenars de peticions de llicències per fer calaix, però perquè demanar llicència si cada dos dies hi ha una amnistia? La llei és tan mala o bona d’interpretar que podria ressuscitar el “zombie” de 8 hectàrees de Cala Marçal. Hem estat 30 anys demanant desclassificar-la, fins i tot na Catalina Soler ho va fer al Parlament amb una pancarta de “Protecció Cala Marçal ja!”, i dins la Sala es va votar per unanimitat protegir l’indret. Ara quan ja ens havíem llevat el mort de damunt, es deixa la porta oberta a la reanimació. La llei es diu “de mesures sostenibles”. No contents amb destrossar la llengua l’han de pervertir.
La cosa no acaba aquí. José Ramón Bauzá prepara una nova llei que facilitarà l’obertura i legalització de més pedreres, fins i tot a espais protegits. Felanitx pot ser el municipi pitjor parat per aquesta nova envestida. No tenim prou muntanyes i turons destrossats? I ara en Rajoy, que just ha fet partir, modifica la llei de costes per urbanitzar-les més, allargar concessions eternament dins domini públic… en fi. Això no és seguretat jurídica, és arròs brut i porcella pels amics.
Hi ha resposta local a tot això: proposam al PP que deixi participar en la redacció de les Normes a tots els grups de l’oposició, entre tots podríem atenuar una part de tot aquest desastre que ens ve a damunt i ajustar-nos a les nostres pròpies necessitats. És qüestió de voluntat. N’hi ha?

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *