La denúncia de l’existència de 50 abocadors (n’hi ha molts més) a Felanitx és per pensar-hi una estona. Tenim milers de tones de residus escampades per tot el municipi que enverinen terra, aire, aigua, imatge i el mínim orgull de ser de Felanitx. No som els únics, però som dels més bruts. Com hem arribat a aquesta situació? Seria fàcil culpar-ne el batle Tauler, però injust. La cosa ve d’enrere i té responsables polítics, sí, però és tan gros i tan greu el problema, que no es pot dipositar tota la responsabilitat sobre els partits. Per una part, coincidim amb la denúncia del GOB, extensa i documentada, en què hi ha tota una xarxa il·legal i paralel·la de “tractament” de residus de tota casta. Hi ha implicades empreses, propietaris de finques i particulars. Sense una administració cega, sorda i muda que ho consent tot, aquesta xarxa seria impensable. Això sí que depèn de les polítiques que un vulgui fer.

Per una altra banda, i sobretot pel que fa als residus de la construcció, hi ha un factor clau que afavoreix la pirateria: El preu. El conglomerat TIRME-Mac Insular ha volgut guanyar tants de milions, que ha alimentat aquesta xarxa pirata fins a l’infinit. Hem pagat, pagam i pagarem la incineradora més cara de l’Estat espanyol i a més la varen fer tan gran (1997) que ara volen portar més de 200.000 tones anuals de residus estrangers i canviar les lleis que facin falta. Sembla mentida on hem arribat. El PP i les empreses que formen TIRME (Endesa, FCC, ACS, Iberdrola) prefereixen portar residus italians abans que moure un dit contra els abocadors mallorquins. La nostra màfia ha resultat ser més forta que la napolitana, qui ens ho hagués dit. Ecotaxa culpable!

Cada dia que passa ens juga en contra. Però es poden fer coses per començar a solucionar aquest desgavell. 1. El batlle té sobre la taula una denúncia amb 50 abocadors georeferenciats amb GPS, polígon i parcel·la. Pot actuar demà matí si vol i notificar als propietaris que aquesta situació no pot continuar i que els residus han d’anar al seu lloc. Ja destriarem propietaris víctimes i culpables. 2. Cal demanar ajuda al govern per atacar el problema. 3. S’ha d’oferir col·laboració a la investigació del SEPRONA. 4. Impulsar una campanya informativa sobre les possibilitats que tenen ciutadans i empreses a l’hora de desprendre’s dels seus residus. 5. Pactar amb l’empresa concessionària (és el moment) encarregada de la recollida a Felanitx que haurà de col·laborar en l’eliminació d’alguns abocadors. 6. Si retallen sanitat, educació, prestacions… s’ha de retallar d’immediat el que es paga a TIRME per la gestió de residus (fins al 2041!) o treure un nou concurs. És una estafa el que es cobra.

Es poden fer moltes coses si hi ha voluntat. N’hi ha? No. El PP troba que és una pèrdua de temps anar darrere els abocadors il·legals i votà en contra de la moció que presentàrem el Bloc a la darrera plenària!

Pròximament us contarem com l'empresa que guanyà el concurs de l'escoleta “Es Faralló” del Port, i que ho licità per 0€, ha demanat una revisió de l'aportació econòmica de l'Ajuntament.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *