Quan les verbenes eres de pagament, el debat polític sobre les festes se centrava en si les verbenes eren millors o pitjors, és a dir, si hi havia anat molta gent o poca. I a continuació es debatia el resultat econòmic.

El Bloc per Felanitx es va posar al capdavant d’una reivindicació per aconseguir unes verbenes més populars, és a dir, gratuïtes (o majoritàriament gratuïtes) tota vegada que el model de verbenes de pagament amb un cartell de primer nivell anava naufragant any a any. Tant l’any passat com enguany, el regidor de Festes Pere Cler, ha optat per quatre verbenes gratuïtes, una pamboliada-verbena dirigida a la tercera edat i una verbena-concert de pagament. El resultat és molt satisfactori: el concert no ha costat un euro a l’Ajuntament i l’afluència de públic a les verbenes ha estat molt bona. També ha estat un encert l’elecció de grups de diferents tendències musicals, per tal d’arribar a un públic més variat.

El PP diu que en aquesta legislatura les verbenes segueixen el patró que ells varen marcar, que no hi ha hagut canvis. També varen vaticinar que l’assistència seria baixa. La resposta és senzilla: el PP va anar introduint verbenes gratuïtes perquè el Bloc, llavors a l’oposició, li marcava el camí del canvi cap a festes més populars. I l’assistència a les verbenes del 2018, com en el 2017 i en el 2016, ha estat molt bona: basta veure les imatges del parc enguany i recordar algunes verbenes de l’època PP.

La taca negra de les festes és l’horabaixa del dia de Sant Agustí. L’ambient de botellot a tota una sèrie d’indrets de Felanitx convida els incívics professionals i els incívics ocasionals de gatera a embrutar i a fer altres malifetes que posen la festa en entredit. Al principi, les festes-concert que organitzen al carrer una sèrie de bars varen omplir l’horabaixa de festa i varen canviar l’aire del dia de Sant Agustí, però en aquests darrers anys tenen un efecte crida tan desmesurat que s’ha de posar damunt la taula no autoritzar-les. Bona part de les persones que venen a beure alcohol a Felanitx, ni tan sols s’acosten a aquestes festes (i molt manco a la verbena), beuen al cotxe aparcat a una forana, però les festes al carrer els serveixen de cobertura.

Les mesures que ha adoptat l’Ajuntament per minimitzar la part negativa de la festa s’han vist desbordades. Si bé els mitjans de comunicació i les xarxes socials han exagerat els incidents i les estadístiques, el resultat global és un horabaixa inacceptable. De cara al 2019, si el Bloc té responsabilitats de govern, el plantejament serà d’un horabaixa més tranquil, sense festes multitudinàries que atreguin els visitants de fora poble.

El conjunt de les festes de Sant Agustí 2018 ha resultat exitós, no hi ha dubte, però l’horabaixa de dia 28 ha de ser radicalment diferent. Hi farem feina.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *