Es impossible dir més desbarats en poc espai que els que va vomitar el PP en el seu darrer comunicat de premsa. Dir que un tribunal s’ha pronunciat en contra de la licitació de neteja d’espais públics i recollida selectiva que té en marxa l’Ajuntament és fer oposició més enllà de les línies vermelles on comença la falsedat. Un ex-batle i ex-regidor d’hisenda hauria d’estar un poc més informat de com funciona la contractació pública i així s’evitaria caure en ridícul.

Anem per parts. Els espais públics de Felanitx, estan nets? Dit d’una altra manera, els recursos que l’Ajuntament destina a la neteja del municipi, són suficients? La resposta és no. Com que en temps montorils no és possible augmentar plantilla pública de neteja (ni de res), l’equip de govern va decidir contractar una empresa externa per augmentar el servei de neteja i millorar la recollida selectiva. Es varen presentar quatre empreses. La mesa de contractació en va descartar dues per no complir les estipulacions de la licitació i va adjudicar el contracte a una de les altres dues. És clar, les dues empreses excloses varen optar per impugnar el concurs davant l’òrgan competent.

Quin és aquest òrgan competent? Es tracta d’un organisme depenent del Ministeri d’Hisenda i Administracions públiques anomenat Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC), en el qual no hi ha ni jutges ni fiscals, sinó funcionaris de l’administració central especialitzats en Contractació Pública. La seva plana web diu expressament: “Es conveniente señalar que el Tribunal Administrativo Central de Recursos Contractuales, a pesar de su denominación de tribunal, no es un órgano jurisdiccional”

Al TACRC s’hi adrecen empreses que s’han presentat a una licitació pública i no estan d’acord amb el resultat de la licitació, ja sigui perquè els han excloses o perquè l’han perduda. El TACRC ordena la suspensió del procediment fins que s’hagin estudiat el tema i s’hagin pronunciat. La cosa més normal del món, perquè si l’adjudicació seguís endavant i llavors resulta que es dona la raó a una de les empreses impugnadores, l’embull jurídic i econòmic seria monumental.

Aquí som. Haurem de seguir amb l’insuficient servei de neteja de tota la vida uns mesos més del previst fins que el TACRC dictamini si la mesa de contractació va fer bé la seva feina excloent dues empreses de la licitació o si es va equivocar i per tant dona la raó a les empreses excloses. Si aquest organisme es pronuncia a favor de l’Ajuntament, se segueix la tramitació iniciada signant el contracte amb l’empresa millor valorada. Si aquest organisme es pronuncia a favor de les empreses, l’únic que ha de fer l’Ajuntament és readmetre a la licitació les dues empreses excloses i acabar de resoldre el concurs, adjudicant a la millor oferta. Ni jutges ni jutjats ni imputats ni decisions polítiques equivocades ni favoritismes. Purament litigis administratius. Això sí, un servei que es preveia que començàs al juny, començarà uns mesos més tard.
Aquesta licitació estava destinada a la impugnació, ja que si no haguessin impugnat les empreses excloses per no complir els plecs tècnics, ho haguessin fet les empreses que clarament el complien demanant l’exclusió de les que no el complien.

El PP dona per fet que el TACRC donarà la raó a les empreses litigants, de fet desitja que sigui així, no fos cosa que la neteja milloràs. En lloc de voler que el tema es resolgui aviat i a favor de l’Ajuntament, és a dir, en benefici de la ciutadania de Felanitx, opta per posar-se de part d’empreses que defensen els seus interessos. I si el TACRC dona la raó a l’Ajuntament, què farà el senyor Tauler? Dimitir?

El senyor Tauler i la senadora-consellera ja varen vaticinar en una roda de premsa banyada amb cava que les empreses que es van presentar a la licitació de l’enllumenat no es fiarien de l’Ajuntament, així com ells no se’n fiaven. Idò mira per on, sí que se’n varen fiar, malgrat els esforços del PP. Aquesta licitació es va adjudicar i a hores d’ara segueix el pla de reforma de l’enllumenat públic.

Ens faria molta d’il·lusió que el PP digues públicament què és exactament el que ha fet malament l’Ajuntament en aquest procediment, ja sigui des del punt de vista tècnic com polític, què és el que no s’ha fet correctament seguint fil per randa les normes de la contractació pública. La decisió política de l’equip de govern és clara: destinar més recursos a la neteja de Felanitx. I fer-ho legalment amb els mitjans disponibles. La resta és burocràcia.

Té la seva gràcia que el PP de Felanitx, amb dues turbulentes licitacions de platges al jutjat vulgui donar lliçons de contractació i transparència. La primera ens va costar a tots més de 200.000 euros i per la segona, de moment ja encalcen persones del PP i no sabem si tornarà a costar doblers als felanitxers.

Setmanari extra de festes. Columna extra de festes. Molts d’anys a tothom.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *