Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Felanitx, una àrea de govern a càrrec del Bloc per Felanitx i sovint fora del centre d’atenció política, es troben immersos en una sèrie de canvis de gran calat. En posarem alguns exemples. En primer lloc, el servei d’atenció domiciliària aviat tendrà dues modalitats, la ja coneguda oferida per l’Ajuntament i una segona oferida per part de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) a persones amb algun grau de dependència, la qual tendrà un servei més ampli pel que fa a horaris i professionals. Això permetrà que, a mesura que l’IMAS assumeixi els casos amb dependència, el servei municipal pugui diversificar la seva tasca i atendre, a més de a la tercera edat, un ventall de col·lectius més ampli (infants, família, salut mental,…), no atesos en aquests moments per manca de recursos.

A més, la llista d’espera ja no es regeix únicament per l’ordre cronològic de les sol·licituds, sinó que el grau de dependència i els ingressos de la persona usuària han passat a formar part dels criteris de baremació. Un avanç social, sens dubte.

Està previst que aquests dies la Conselleria d’Afers Socials del Govern de les Illes Balears adjudiqui la construcció del centre de dia i del centre de nit a l’antic Hospici. Per això, els Serveis Socials de l’Ajuntament de Felanitx ja treballen per desenvolupar el reglament de funcionament i de cara a la signatura d’un conveni de gestió del servei amb les administracions supramunicipals implicades en el finançament.

Pel que fa a l’àmbit de la igualtat de gènere, s’ha creat la Mesa contra la Violència de Gènere (composta per Guàrdia Civil, Policia Local, Creu Roja, Centre de Salut, Delegació de Govern i Afers Socials, IBDona, instituts de secundària i Ajuntament) i està prevista la creació a Felanitx d’un Espai de Dones impulsat pel Consell Insular. Sense oblidar la col·laboració amb l’associació Felanitx per la Igualtat en un seguit d’iniciatives en favor de la igualtat entre els dos sexes.

S’han fixat nous criteris en l’adjudicació d’ajudes directes a persones necessitades. S’avalua el cas en el seu conjunt, i no sols el motiu de la sol·licitud de l’ajuda directa, així com el grau de compromís de la persona en la consecució d’objectius marcats per a la persona en concret per part dels Serveis Socials. Menys automatisme, més anàlisi per part dels tècnics i més implicació per part de la persona interessada.

Per no allargar massa la llista, esmentem que es treballa en un nou pla de drogues i addiccions (és hora de substituir el de l’any 2000) adaptat a les noves realitats, sobretot de la gent jove. I s’han donat les primeres passes per donar veu a la gent major en el context d’una major participació ciutadana dins el municipi.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *