Si el PP de Catalina Soler, l’any 2003, hagués aprovat les Normes Subsidiàries (NNSS) que el pacte de progrés 1999-2003 havia deixat a punt en lloc de voler “repastar-les” en plena eufòria de la majoria absoluta, Felanitx s’hauria estalviat molts de problemes: no ens hauríem enfilat tan amunt i l’esclat de la crisi econòmica, a la qual els excessos de la construcció tant varen contribuir, hauria pogut ser més dolç. Les xulades d’aquell estil (recordem les llicències exprés del 2004: en unes hores et podien donar permís per construir un bloc d’apartaments) han estat la cirereta del pastís de la irresponsabilitat urbanística dels darrers 30 anys. Els constructors que han quebrat, els picapedrers que han anat a l’atur, els que no han pogut pagar la hipoteca i la societat en general (sense oblidar el territori i el medi ambient) han d’agrair a aquella manera de fer política, al dictat dels especuladors, la crisi dels darrers set anys. L’especial virulència de la crisi a Felanitx i els abusos urbanístics dels darrers 11 anys tenen culpables locals: els successius equips de govern del PP! Diguem-ho clar: va ser un greu error polític, econòmic i ecològic no aprovar les Normes Subsidiàries que venien del pacte de progrés l’any 2003. N’ha sortit perjudicada molta gent! Si l’Ajuntament hagués frenat l’especulació entre el 2003 i el 2008, en lloc de posar llenya al foc, si una certa racionalitat urbanística dugués 10 anys en vigor, …

Si el Consell Insular aprova definitivament les NNSS que el Ple de l’Ajuntament li va enviar, un cop aprovades provisionalment el passat dia 30 de desembre, els peperos farien bé de no tirar gaire coets de satisfacció, vista la seva responsabilitat del darrer decenni i vist que són els promotors del continuisme urbanístic que s’hauria d’evitar, sobretot ara que ja hem experimentat els seus efectes. No hem après res que seguim amb previsions poblacionals de 50.000 habitants? D’on vendrà tanta gent, vista la tendència demogràfica d’estancament a la baixa del municipi? Es aquesta la planificació urbanística que marcarà una tendència de recuperació del centre de Felanitx? Es aquesta la planificació urbanística que evitarà futures crisis per urbanisme abusiu? Es aquesta la planificació urbanística que ens durà un sector de la construcció normal en lloc de fer reviscolar el monstre de set caps? Es aquesta la planificació urbanística que reduirà la pressió urbanística sobre foravila, amb totes les il·legalitats habituals? Es aquesta la planificació urbanística que fa innecessàries noves esteses elèctriques dins foravila? El propi estudi d’impacte ambiental ja avisa que els vectors ambientals (aigua neta, aigua bruta, residus, transport,…) no aguanten el que es proposa. Tot plegat sense oblidar la següent contradicció: quan el planificador, o sigui el PP, vol tot això, hauria de preveure equipaments escolars, sanitaris, etc. en la mateixa proporció, cosa que no fa.

El Bloc per Felanitx, a pesar d’haver presentat nombroses al·legacions al document de les NNSS i de ser molt crític amb el seu contingut, va optar per votar abstenció a la Plenària. Es un no al contingut i un no a la gestió urbanística del PP des de l’any 2003, però és un a la superació de la planificació obsoleta i anacrònica del 1969, en la confiança que és millor tenir unes NNSS modernes que no tenir-ne i seguir com sempre. Pur compromís amb Felanitx, més enllà de posicions polítiques.

Bloc per Felanitx Urbanisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *