L’inici dels treballs previs per cercar hidrocarburs entorn de les Illes és una mala noticia, no es pot dir d’altra manera. Són molts els experts que adverteixen dels impactes ambientals d’aquests treballs per trobar petroli i gas. No cal dir que l’explotació d’aquests recursos a les Illes és incompatible amb la pesca, el turisme, i la manera de viure dels illencs.
Com ja s’ha explicat, aquests treballs previs per trobar petroli i gas bombardejarien el fons submarí amb ones sonores de fins a 235 decibels al llarg de 14.000 km i dins una àrea de 100.000 km². Diferents experts apunten impactes sobre la pesca, sobre cetacis com dofins i balenes, sobre tortugues, ocells, ous i larves de peixos, etc.
És important recordar que ens trobam a la fase prèvia de la primera exploració, que es vol fer entre València i Eivissa i Formentera. Aturar aquest primer projecte és crucial per combatre els següents que es plantegen. Lamentablement, el Ministeri ja ha autoritzat recerques de petroli a Canàries i al Mar d’Alboran. S’han atrevit a donar permís a REPSOL per cercar-ne a Canàries, unes illes tan turístiques com les nostres.
És el govern del PP qui està donant aquestes autoritzacions, però també ho va fer el PSOE abans. Ambdós partits estan segrestats per grans empreses que els fan fer el que volen. Veure dirigents del PP i PSOE dient no a les prospeccions ja ens està bé, però també ens indigna perquè estam cansats que ens prenguin a tots per beneits. Si la gent del PP i el PSOE volen fer res, que pressionin als regidors, que aquests pressionin els batles, que els batles telefonin a en Bauzá i s’assegurin que aquest cridi als ministres per aturar-ho. Actuar de cara a la galeria no ens serveix per res. Els Ministeris d’Indústria i de Medi Ambient poden denegar aquestes prospeccions i sense haver de donar un cèntim a ningú. Que no intentin enganyar-nos.
També pensam que seria oportú i saludable qüestionar-nos si el model econòmic i de consum que tenim no ens està obligant a consumir un excés de petroli. A nivell municipal i autonòmic hi podem fer feina. Un model urbanístic de contenció, un canvi en el model viari i de transport, moderar l’ús d’energia i combustibles i apostar per les renovables, és bàsic per evitar o minimitzar la dependència del petroli.
Plantejar més autopistes i més urbanitzacions, voler batre rècords de turistes cada any, i llavors dir no al petroli, és una contradicció que com a societat haurem d’afrontar, i quan abans millor.
Les propostes del Bloc en aquest sentit seran:
  • Que el plenari de Felanitx insti al Govern Balear i als ministeris aturar les prospeccions.
  • Que l’Ajuntament es declari contra la construcció de més autopistes, en concret entre Llucmajor-Campos.
  • Un pla d’estalvi energètic en l’enllumenat públic per reduir despeses, consum i emissions.
Bloc per Felanitx General

Un comentari

  1. Hola, som una Jove que recentment ha fet una proposta a la web de recopilacio de firmes Avaaz. He fet la meva proposta i crec que seria d’ajuda que es difongués i arribéssim a arreplegar quantes més millor. En tenc poquetes, perque me costa fer-ho visible!

    Compartesc amb vosaltres! Moltissimes gràcies, esperem que no acabi de color negre… Sort!

    http://www.avaaz.org/es/petition/Gobierno_Central_Parar_las_prospecciones_en_el_Mediterraneo/?cKJuPbb

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *