L’HOSPICI


Si visquéssim a una gran ciutat, no ens preocuparíem gaire de la situació d’una residència privada (segurament no en sabríem res), però les dificultats de l’Hospici, tot i ser una residència privada, és un tema públic. Per què? Pels serveis prestats a Felanitx, perquè és gent propera la que hi resideix o hi ha residit, perquè el Batle forma part del Patronat de la Fundació i l’Ajuntament hi posa diners i perquè si no es reforma profundament l’edifici i el servei que es dóna, hauran de tancar. En certa manera, sentim la residència com a “de tots”, com a la institució que ajuda els més desafavorits, etc. No és de l’Ajuntament, però com si ho fos.

El projecte que es va redactar fa uns anys costa uns 5 milions d’euros. Aquest és el cost d’una residència per a 54 persones adaptada a la normativa moderna dins un edifici històric. Fent quatre càlculs elementals, si aquestes persones pagassin 1.500 euros mensuals, es podrien pagar el personal, el manteniment i les compres amb garanties, però hi hauria molt poc marge per tornar un préstec de 5 milions d’euros. Si el que volen els felanitxers és una residència per a empadronats a Felanitx, aleshores qualcú hauria d’aportar la inversió per fer la reforma a fons perdut. Un banc hauria de voler deixar aquesta quantitat al Patronat, segurament  l’Ajuntament l’hauria d’avalar i aquest qualcú hauria d’aportar els 5 milions. O guanyar una primitiva. Per tenir una referència, en el 2011, tot el que té previst ingressar l’Ajuntament per contribucions urbanes i rústiques arriba als 5,1 milions d’euros. Per poder pagar aquest projecte entre tots els felanitxers, faria falta un ingrés extra equivalent a la contribució de tot un any. Uf! Així i tot, ens sortiria una residència per a persones que puguin pagar 1.500 euros mensuals, no exactament per als més desvalguts. No tothom la podria pagar, ni d’enfora. I seguiríem sense places de centre de dia.

Des del Bloc, consideram molt optimista (per no dir increïble) que una empresa vulgui invertir una quantitat semblant en aquest o en un projecte parescut en un edifici que no és seu i amb un marge tan petit de recuperació de la inversió. Gairebé descartam que aquestes empreses facin una inversió que ens resolgui la nostra papereta. En tot cas, faran una inversió que els reporti uns beneficis.

L’Ajuntament no ha jugat bé les seves cartes. El Govern va donar una subvenció a Felanitx per crear un centre de dia de 15 places a Es Carritxó i l’Ajuntament va dir mentides i va construir un centre social per a la gent gran, però no un centre de dia (un vertader escàndol amb la col·laboració del govern Matas). També s’ha deixat passar l’oportunitat dels fons e del govern central, destinats sobretot a la casa consistorial i altres projectes. Amb les dificultats pressupostàries de les administracions i els antecedents del nostre Ajuntament, és difícil pensar que una altra administració ens solucioni la nostra papereta dins els propers quatre anys.

Ara bé, des del Bloc, si hi ha un consens social per convertir el tema en una prioritat i envestir a la reforma de l’Hospici en clau local, estam disposats a parlar i a col·laborar. Les xifres no són favorables i s’endevinen molts problemes en la gestió, però no és impossible. Hem de saber què volem, fins on podem arribar i quines conseqüències socials i econòmiques té.

Bloc per Felanitx General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *